miercuri, 30 noiembrie 2011

Instabilitatea emotionala o forma de abuz emotional ( psihologic)


     Abuzul emotional sau psihologic implica orice atitudine comportamentala verbala ori non-verbala care produce un impact negativ asupra emotiilor unei persoane.
   Abuzul emotional se poate manifesta in diverse forme si situatii. Indiferent de forma, agresorul interactioneaza cu sau impotriva partenerului, pe care il transforma intr-un obiect, care i se adapteaza.
   Instabilitatea emotionala (Loring, M. , Emotional Abuse, 1994) include schimbari foarte variate de dispozitie, iesiri emotionale spontane aparent fara nici un motiv si raspunsuri discordante, inconsecvente cum ar fi: reactii diferite in momente diferite la aceleasi comportament, spune ceva intr-o zi si invers in alta zi, se razgandeste frecvent (intr-un moment iubeste ceva iar in urmatorul uraste acel ceva).
   Acest comportament este daunator in special pentru partener deoarece percepe o nesiguranta continua., nu poate sa stie ce se asteapta de la el.
   Relatia cu o astfel de persoana este dificila si anxioasa, deoarece  provoaca teama, tulburare, nesiguranta .Partenerul trebuie sa fie in permanenta foarte vigilent asteptand o noua iesire sau schimbare de dispozitie din partea celuilalt.
   Cu cat se accentueaza mai mult abuzul emotional, cu atat ii vine mai greu victimei sa-si recunoasca situatia in care se regaseste si sa lupte pentru a scapa de abuz.
  Ce poate face o persoana abuzata emotional:
-          daca este nesigura pe ea, poate aplela la persoanele de incredere de unde pot primi suportul psihic
-          sa nu uite ca atata timp cat se simte  dependenta de agresor poate indeparta inconstient persoanele apropiate
-          sa-si aminteasca ca orice persoana are dreptul la o viata libera
-          sa se intrebe ce i-ar spune unei prietene apropiate care se afla intr-o situatie similara
-     sa ceara ajutor de specialitate Terapiile individuale sau de grup (psihologul indica ce gen de terapie ar fi benefica) ii pot fi de mare ajutor. Prin intermediul lor are acces la o noua perspectiva asupra relatiei si recastigarea respectului si increderea in sine.

   Si persoana instabila traieste ca intr-un montagne-russe emotional: se clatina pe terenul emotional, este incapabila de a-si mentine constante trairile afective. Desi lasa impresia unei persoane fericite, nu poate consolida ceva permanent. Fara sa fie constienta de asta, persoana instabila emotional cauta in mod constant schimbarea pentru a nu se infrunta cu ea insasi.
   Persoanele instabile afectiv au o mare dificultate in a separa diferite conjuncturi ale vietii : daca au conflicte in familie le proiecteaza asupra partenerului, o problema la locul de munca o proiecteaza asupra prietenilor. De regula, sunt persoane dependente si nesigure. Au nevoie de piloni de sprijin si imediat ce unul dintre ei cedeaza se vad cuprinsi de un sentiment distructiv ce se propaga spre alte situatii ale vietii sale.
   Din aceasta cauza, vor inlatura din calea sa chiar acel lucru/persoana de care au nevoie mai mult, inainte de a se confrunta cu posibilitatea, inca indepartata, ca aceasta sa-i insele asteptarile.
    Avand un prag scazut de toleranta la frustrari si putine resurse interne, deseori persoana instabil emotional ii pune la incercare pe ceilalti.
  Intrucat este un proces inconstient, este recomandat ajutorul psihoterapeutic pentru a depasi starile de nesiguranta, consolidarea stimei de sine si cresterea tolerantei la frustrari