vineri, 17 iunie 2011

Stima, imagine de sine sau incredere in sine ?!



                                       Fă primul pas cu încredere. Nu trebuie să vezi întreaga scară. Pur şi simplu păşeşte. „- Martin Luther


   Putem aseza stima de sine pe acelasi palier cu imaginea de sine sau increderea in sine?! Sa fie oare sinonime?!

   Aceste trei dimensiuni sunt, in parte, legate intre ele dar  este important sa se faca si o  dinstinctie.  

  Cum putem face aceasta dinstinctie  dar mai ales cum  identificam  unde anume avem nevoie de dezvoltare ?! Nu de putine ori auzim aceste expresii” nu are incredere in sine” sau „ are o stima de sine crescuta”... Cel mai indicat ar fi sa folosim cate o intrebare pentru fiecare si sa incercam sa ne dam raspunsuri  cat mai concrete, si anume:

 - Pentru Imaginea de sine :„ Sunt capabil sa ma simt bine impreuna cu ceilalti?”
- Pentru Increderea in sine: „Sunt capabil sa muncesc in mod corect sau sa-mi conduc corect masina?”
- Pentru Stima de sine: „Ce cred eu despre propria mea valoare?”
   Imaginea de sine se refera in general la competentele relationale ale fiecaruia, increderea in sine se  refera la cele personale iar stima de sine se refera la viziunea globala in legatura cu propria persoana ( opinia despre sine).

   Imaginea de sine si increderea in sine influenteaza foarte mult comportamentele iar stima de sine mai degraba personalitatea!
  Imaginea de sine ne influenteaza comportamentele, de aceea este important sa ne percem cat mai corect, sa dezvoltam convingeri realiste despre noi insine.  Relatiile armonioase cu membrii familiei si cei din jur, performantele profesionale, asumarea unor responsabilitati in acord cu resursele proprii indica o imagine de sine pozitiva, in timp ce absenta motivatiei sau o motivatie scazuta, agresivitatea defensiva, comportamentele de evitare, rezistentele la schimbare sunt principalii indici pentru o imagine de sine negativa. .
  Increderea in sine nu este innascuta si nu depinde doar de educatia pe care am primit-o in copilarie cand parintii nostri ne-au invatat sa facem impreuna cu ei si ne-au stimulat sa ne asumam responsabilitati pentru a deveni autonomi in viata. increderea in sine este realista si predictibila, deoarece se sprijina pe rezultate concrete obtinute in trecut, pe experientele reale pe care o persoana le-a trait si care-i permit sa prezica rezultatele la care se asteapta in viitor.

   Stima de sine reprezinta modul in care ne evaluam pe noi insine in raport cu propriile asteptari si cu ceilalti si este direct proportionala cu constientizarea valorii noastre. Fiecare fiinta umana este unica si are o valoare care merita sa fie respectata. Capacitatea fiintei umane de a se proiecta in viitor, de a-si constientiza, dori si anticipa devenirea prin raportarea la experientele si succesele anterioare si credinta despre propria eficacitate contribuie la intarirea stimei de sine. .
   Adesea auzim oameni spunand „ nu stiu ce sa spun, nu stiu ce sa raspund... „etc. ei nu au stiut niciodata sa se afirme, astfel acesti oameni nu si-au dezvoltat imaginea de sine. Sau mai intalnim oameni care spun „ Nu sunt capabil sa fac lucrul acesta, nu voi reusi niciodata...” care mai degraba evoca o absenta a increderii in sine. Atunci cand  identificam o absenta a stimei de sine, intalnim astfel de expresii : „ Nu insemn nimic, nu-i atat de important pentru mine, nu merit sa mi se acorde atentie, trebuie sa fiu perfect...”

  Este important sa ne dezvoltam cele trei dimensiuni. Cosecintele scaderii celor trei, sau numai a uneia, se observa in functionarea globala a omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu