luni, 23 mai 2011

Problemele de cuplu


   „Noi traim unii cu altii, dar nu stim ce inseamna sa traiesti in cuplu. Putem trai ani de zile impreuna fara sa aflam acest lucru. Priviti prtetutindeni in lume: oamenii traiesc impreuna, nimeni nu traieste singur: sotii cu sotiile, sotiile cu sotii, parintii cu copiii, parintii cu prietenii. Toti traiesc alaturi de alti oameni. Viata nu exista decat in asociere, dar stiti voi ce inseamna asocierea?  (fragment din cartea Farmacie pentru suflet de Osho)


    Nu exista retete miraculoase pentru ca relatia de cuplu sa functioneze ! Tot auzi..”comunicarea este problema”...”cliseu” iti spui….factorii care contribuie la aparitia problemelor in cuplu sunt multipli!  Aparitia problemelor in cuplu poate fi atribuita unor diferente mari de personalitate, de gandire si de preferinte dintre cei doi. De exemplu, unul dintre partenerieste rabdator si calm, in timp ce celalat este energic. La inceput cei doi se compenseaza, aceasta diferenta constituind o sursa de atractie, numai ca dupa un timp ea provoaca dispute si acuzatii reciproce. Partenerul energic devine autoritar, iar cel calm indiferent. Chiar daca aceste diferente exista, partenerii sufera in egala masura si tot odata isi pot exprima aceeasi dorinta de a rezolva problemele.
   De multe ori avem tendinta de a exagera si de a interpreta comportamentul partenerului nostru intr-o maniera catastrofizanta. “ Nu mai vad nicio rezolvare..am incercat tot ce este posibil…nu mai exista cale de impacare..” Aceasta gandire catastrofica nu face altceva decat sa blocheze  comunicarea dintre parteneri si sa genereze alte si alte conflicte.
   Este important ca cei doi sa invete “sa se asculte”nu “ sa se auda”! Nu de putine ori in timpul unei dispute unul striga mai tare ca celalat, pentru ca ei isi doresc sa se faca auziti…confruntandu-se prin denigrari,insulte, amenintari…fara sa incerce sa" se asculte", disputele terminandu-se,cel mai adesea , prin ranchiuna sau ranire, manie si tristete sau vinovatie si manie, …Barbatul si femeia se lupta cu arme diferite, dar sufera aceleasi rani. Conflictele in cuplu este important sa fie  rezolvate impreuna si necesita efort din partea ambilor parteneri. In cuplu exista intodeauna doi, “Tangoul se danseaza in doi”... .
   Fiecare relatie de cuplu este unica prin felul ei si asta pentru ca va stimuleaza, incita intr-o maniera particulara, asa cum fiecare om este unic prin felul sau de a fi. Asa ca raspunsurile se afla in fiecare dintre noi sau mai correct spus ,in fiecare cuplu!
   Cand raspunsurile se lasa asteptate…
Exista consiliere de cuplu, exista specialisti care intr-un efort comun, va pot ajuta sa gasiti acele raspunsuri…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu